OKUYACAĞINIZ METİN SAFF 1011 ORGANİK GIDA SANAYİNİN UYGULAMALARINI ve DÜŞÜNCELERİNİ KAPSAR.

UNUTMAYINIZ BİR BALIN KALİTESİ İSE BAŞLIBAŞINA BİR DEĞERDİR.

Sayın Tunçay Mehmet AKYOL 'un

Tarım Bakanlığı ve ETO ( Ekolojik Tarım Organizasyonu ) ile müşterek yürüttüğü bir projede takdim ettiği sunum.

ÜRETİCİ BAKIŞ AÇISI İLE ÜLKEMİZDE ORGANİK TARIM

VE SORUNLARIMIZ

Bakanlığımıza   "Organik Davran Organik Düşün"  Projesinin Kapanış Toplantısında"  Tarafıma Söz Hakkı Verdikleri İçin  Teşekkür Ederim. Bizzat  Hem Sahada Üreten , Hem Ürettiği Ürününü İşleyerek Tüketicisine Arz Eden Bir Firma Sahibi Olarak  "  Üretici Bakış Açısı İle Ülkemizde Organik Tarım "  Konu Başlığı Üzerinden  Tarafıma Ayrılan Zaman Diliminde  Birkaç Genel Husus Ve Organik Ürün Maliyeti Üzerinde Duracağım.   Dilerdim Ki  Konu Müstakil Ele Alınsın Ve İrdelensin. Konu Üzerine  Çok Tesbitlerim Olacağından Zaman Kaybetmemek Adına Düşüncelerimi Hemen Arz Etmek İstiyorum. Zamanı Birkaç Dakika Aşarsam Kusuruma Bakmayınız. İnşaallah Başka Bir Zaman Konu Teferruatlı Olarak Ele Alınır. Zira ,  Organik Tarımın Merkezinde Ve Konunun Asıl Muhatabı Olarak Bizlerin Söyleyecek Çok Sözümüz Olacaktır.   Organik Tarım Konusunda Hemen Tümümüz Kimi Tarifleri Bildiğimiz İçin Bunları Tekrarlamayacağım Ama Hoşuma Giden Şu Kendi Tanımımı Yapmak İstiyorum.

Organik Tarım Ruhuna Uygun Davranan ,Çabalarında Ve Duruşunda Önceliği  Mavi / Yeşil Dünya , Sağlıklı  İnsan , Sağlıklı Nesil Sevdasına Ayıran Ve Bu Samimi Duruşundan Sonra Da Hak Etmiş Olarak Adaletle Ticari Varlık Üzerine Eğilerek Organik Tarım Disiplinini Uygulayan Özel Yada Tüzel Kişilere Müteşebbis Denir.   Ancak, Zaman Zaman Da  Şu Soruyu Sorarım Maksadı Ticaret Olan Böylece , Önceliği Ticari Var Oluşa Ayırıp , Sonra Da Organik Tarım Üzerinden Ticaret Yapmak İsteyen Müteşebbis de  Varmıdır Diye   Açıkçası Bunun Cevabını Bilmem  Asla Mümkün Olmayacaktır.

 


İnsan Emekli Her İşte Hata Olasıdır. Büyük Bir Disiplin Bütünü Olan Organik Tarım Da Müteşebbisin Vicdanına Bırakılmamış , İlgili Kanunla  Bu Disiplin Oto Kontrol Altına  Alınarak , Olası Hatalar Engellenmeye Çalışılmıştır. Organik Tarım Müteşebbisi Olan Bizler İster Yalnızca Üretici Müteşebbis , Yada Kendi Şirketim SAFF 1011 Organik Gıda Sanayi'de Olduğu Gibi  A'dan Z'ye , Yani " Tarladan - Sofraya  Şeklinde Bir Organik  Projenin  Sahibi Olalım  Bu Disiplin Bütününde Karşılaştığımız Sorunlar Temelde Aynıdır.

Bu Nedenle  Konuyu Ağırlıklı Olarak, Branşım Olan Organik Arıcılık Üzerinden Sunmaya Çalışacağım.

Ancak Bir Serzenişle Başlamak İstiyorum,   Başta Tarım Bakanlığımız Olmak Üzere  Bilgi Zincirindeki Tüm Oluşumlar Ve Hatta Ve Hatta Organik Arıcılık Projesi Uygulayan Müteşebbislerin Azici Bir Çoğunluğu da Dahil Olmak Üzere Maalesef  " Organik Arıcılığının " Zorluklarına Karşı Bilgisiz Ve Duyarsızız.

Hiç Düşündük mü  Organik Tarımda Hangi Tarım Uygulaması Müteşebbis Emeğinin Üst Sınırını Zorlamaktadır ?

Yeryüzünde üretimi sırasında insan iradesinin dışında ürün alınan 2 sanattan birisi arıcılıktır. ( Diğeri ise derin deniz balıkçılığıdır.)

Mesela Tarla Tarımına Bakalım.

Bir Tarlanız Vardır. Tarlanız Yerinde Durur , Ürünü Bellidir.

Usul Ve Uygulama Gereği Sularsınız İlaçlarsınız Gübrelersiniz Nihayet Hasad Edersiniz.. Herhangi bir Şeyle de Kolay Kolay Etkileşimde Değildir.

Evinize De Yakındır. Yolunuza da Yakındır.

Uygulama ve Üründe Hata Varsa , Tedbirsizlik yada Savsaklama Bunun Nedenini Oluşturur.

Mesela Hayvancılığa Bakalım.

Bir Meranız Varsa Yada Kapalı Besicilik Metodu mu Uyguluyorsunuz,

İlacınızda Bellidir , Yeminiz De Bellidir ,Hayvanlarınızın  Kirlilikle Etkilişimi Çok Zordur Zira Herşey Sizin Otokontrolünüz Altındadır.

Uygulama ve Üründe Hata Varsa , Tedbirsizlik yada Savsaklama Bunun Nedenini Oluşturur.

Mesela Sera Tarımına Bakalım.

Hiç Korkmadan Uygularsınız , Hemen Hemen En Emniyetli Tarım Uygulama Biçimidir. Çevreden Etkileşim Riski Sıfırdır.

Uygulama ve Üründe Hata Varsa , Tedbirsizlik yada Savsaklama Bunun Nedenini Oluşturur.

Mesala Balık Besiciliğine Bakalım.

Temiz Bir Su Kaynağı Buldunuz mu Yeterlidir. Çevre İle Etkileşim Sıfırdır.

Uygulama ve Üründe Hata Varsa , Tedbirsizlik yada Savsaklama Bunun Nedenini Oluşturur.

Bu Uygulamaların Tümünü Kendi Sahanızda Bu Yada Şu Kadar Dekar Arazide , Yada Şu Kadar Metre Kare Havuzda , Veya Bu Kadar Ahırda Yapar AMA KONVANSİYONEL , AMA ORGANİK ÜRÜN Hasadı Alarak Sonuca Varırsınız.

Tüm Bu Uygulamalar Tamamen Müteşebbisin Kontrolünde Ve Kumandası Altındadır.

Ziraatçinin Kendisi Bir Hata Yapmadıkça Sorun Çıkmayacaktır.

Bunların Suyunu Bile Kontrolle Verebilme İmkanınız Vardır.

Yani Her Şey Tamamen Sizin Kontrolünüzdedir.

Uygulama ve Üründe Hata Varsa , Tedbirsizlik yada Savsaklama Bunun Nedenini Oluşturur.

Ya Muhatabınız Arı İse Ne Yaparsınız ?

Yüzlerce Hektar Araziyi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz , Çapı Kuş Uçuşu 15 - 20 Kilometre olan bir araziyi ve bu arazide uçan arılarınızı nasıl Kontrol Edebilirsiniz ? İmkan Var mıdır ?

SAFF 1011 Organik Gıda Asla Hata Yapmamalıdır.

Organik Arıcılık Projeleriniz 2 Etaptır.

Kovan Dışı Fiiller ve Kovan İçi Fiiller.

 


ORGANİK ARICILIK PROJELERİMİZDE KOVAN DIŞI FİİLLER

Bu Uygulama Müteşebbisin Kontrolü Altında Olmadığı İçin, Müteşebbis Konuşlanmasını Buna Göre Yapmalı, Tüm Tedbirlerini Buna Göre Almalıdır.

Çünkü Bizim Disiplinimizde  Hataya Asla Yer de Yoktur.

Arılarınızın Ayağına Onları Komutunuz Altına Alabilmek İçin Misina Takamaz, Şuradan Su İçme , Şu Tarlaya yada Mera Gitme , Şu Tür Polen, Nektarı Getirme , Şu Kalıntı yada Kansorejen Alıp Kovanına Gelme  Diyemezsiniz.

Bunun Gibi Pek Çok Komutla Arı Kolonilerinizi Yönlendiremezsiniz.

Şayet Konvansiyonel Arıcıysanız Sorun Olmayabilir.

Yol Kenarı , İlaçlı Tarla , Evinizin Dibi Fark Etmez. Arı Nereye Gitmiş Meseleniz Olmayabilir. Kalıntı Almış, Kirliliğe Bulaşmış Sorun Değilildir , Çünkü Bunları Bilmenizde Mümkün Değildir.

Yeryüzünde Uygulanan Tarımın En Anlaşılmaz Ve Yetişilmezi Organik Arıcılıktır.

Muazzam Geniş Temiz Sahaya İhtiyacınız Vardır , Arı , Her Yere , Her Bitkiye , Her Canlıya Konar , Her Sudan İçer. Kovandan Çıktıktan Sonra Yapabileceğiniz Bir Şey Yoktur.

Hiç Düşündünüz mü Organik Arıcılığın Zor Bir Sanat Olabileceğini ?

Nasıl Yapıldığını , Ne Zorluk , Ne Yokluklarla Yapıldığını ?

ORGANİK ARICILIK PROJELERİMİZDE KOVAN İÇİ FİİLLER

Kullandığınız Balmumundan, Zararlı Mücadelesinde Kullandığınız İlaçlara, Kovan İçi Bakım-Tutumunuzdan, Bal Hasadında Kullandığınız Alet, Kab ve diğer Echizeye, Ürünü Stoklamanıza, Ambalajlayıp, Sevkine Kadar, Hatta Tüketici Sofrasına Varana Kadar ve Daha Pek Çok Usul ve Uygulama Bütününü Kapsayan Bir Disiplin Bütünüdür.

Bu Serzeniş ve Tesbitlerimi Temel Alarak Genel Profili Anlatmaya Çalışayım.Organik Tarımda  Kimi Sorunlar Bizi Yormaktadır. Bu Sorunları Çözebilmek İçin De Mücadele Etmemiz Gerekmektedir. Bu Mücadele   Başarıyı  Hedeflese De Başta Mali Olmak Üzere , Fikri Ve Bedeni Yorgunluğu Da Ek Olarak Sırtımıza Yüklemektedir.

Buradan Hareketle Bir Müteşebbis Olarak Bulunduğum Yerden Ülkemizde Organik Tarıma Baktığımda Kabaca 9 Başlık Altında Toplayabileceğim Kimi Sorunlarla  Karşı Karşıya Olduğumuzu Söyleyebilirim.

Bunları Biraz Öz Eleştiri İle Biraz Da Taleplerimiz  Olarak Ortaya Koymaya Uğraşacağım.

Ama Şu Unutulmamalıdır ki SAFF 1011 ORGANİK GIDA SANAYİ İçin Tüm Bu Çabaların 2 Amacı Vardır.

1. Sağlıklı Ürün Tüketmiş Sağlıklı İnsan

2. Temiz Dünya

Karşılaştığımız ve  Bertafaf Etmeye Uğraştığımız Sorunlarımız.

- Bilgi Toplumuna  Olan İhtiyaç

- Kötü Örnek Müteşebbis Modeli Ve  Kötü Medya Yayınları

- Halk Pazarının Sayıca Yetersizliği

- Reklam  Desteği  Verilmemesi

- Sertifikasyon Kurumları

- Genel Denetim Sorunu

- Markalaşma

- Maliyet

BİLGİ TOPLUMUNA OLAN İHTİYAÇ

Yalnızca Üretici  Müteşebbisin Bilgilenmesi, Bilinçlenmesi Yeterli Değildir , Tüketici Bilincinin De Olması Gerekmektedir   Başta Bakanlık Olmak Üzere ETO  Derneği Gibi Kimi Sivil Toplum Kuruluşları Ve Kimi Şirketler Organik Tarım Ve İyi Tarım Uygulamaları Konusunda  Halkımızı Yoğun Olarak Bilgilendirme Mücadelesi İçerisinde Olsalar Da Maalesef Bunun Yeterli Olmadığını Bizzat  Sahada Bizler Görmekteyiz.   Organik Tarım Ülkemizde Çok Yeni Uygulanmaya Başlayan Bir Disiplin Bütünü Olduğu İçin Henüz Halkımız Tarafından Yeteri Kadar  Bilinmemektedir. Ancak Bu Eksikliği , Modelin Yeni Bir Uygulama Oluşuna Asla Bağlayamayız , Bilgilendirme / Farkına Vardırma Eksikliği Olduğunu Kabul Etmeliyiz.   Tüketicilerimiz Tarafından Yoğunluklu Olarak Bu Disiplinin " Dededen Kalma " Yöntemler Bütünü Olduğunun Sanılması Bizim Büyük Rahatsızlığımızdır.   Tüketicilerimizden  Kimilerinin " Ben Organik Ürüne İnanmıyorum " Dediğine Defalarca  Şahit Olan Birisi Olarak Kendimizi Kanıtlayamadığımıza ve Kendimizi Anlatamadığımıza Gönülden İnanmaktayım.   Örneğin ,   2009 Yılı Mayıs Ayında  Kendi Yaptığımız Bir Ankette  % 55 İni  Lisans Mezunu Deneklerin Oluşturduğu Bir Grubun  % 67 Sinin   " Ben Organik Ürüne İnanmıyorum " Demelerini  Bu İnancımın  Haklılığına Bir İşaret Olarak Görmekteyim.   Yine  Deneklerin , Türkiye'deki Organik Tarım  Uygulamasının Avrupa Ve Amerika'daki  Gibi Yapılmadığına İnandıklarını Söylemeleri  İse Oldukça Düşündürücüdür.   Veya  40 Yıllık Bir Konvansiyonel Arıcının  Kirli Bir Sahada , Kalıntı Dolu Bir Balmumu İle Hasad Yapıp " Ben Arılarıma Şeker Vermiyorum , Benim Ürünüm De Organik Ve Doğaldır. " Demesini  Asla İzah Edemeyiz.

Ayrıca Organik Ürünle - Konvansiyonel Ürün Biribiri İle Sürekli Karıştırılmaktadır.

Yasalarımıza Göre ve Hatta Akıl Yolu İle Bu Anlaşılabilinir ki, Nasıl Üretilirse Üretilsin Sertifikası Olmayan Ürün Organik Sayılamaz.

Ancak Kimi Şehirlerarası Yollardaki Benzinliklerde Bulunan Marketler   Ve Kimi Şehir İçinde Bulunan Market  Ve  Şarküterilerde  Sertifikalandırılma  İmkan Ve İhtimali Olmayan Bazı Ürünlerin  Yöresel , Doğal Yada Sair Adlarla Sanki Organik Ürünmüşcesine  Yönlendirmelerle Ve Tüketici Yanıltılarak Çok Fahiş Fiyatlarla Satıldığına Az Çok  Hepimiz Şahid Olmuşuzdur.

Daha Önemlisi  Bu Ürünlerin Pek Çoğunun Etiketlendirilmeden Açık Satılmasıdır.

Bu Durumun  Bizlere Karşı Haksız Rekabeti  Beraberinde Getirdiğini  Hatırlatmak İsterim.

Bu Tür Ürünlerin  Denetlenmediği, Sertifikalandırılmadığı ve Kayıt Altına Alınmadığı Sürece Bir Şey İfade Etmediğini Mutlaka  Halkımıza Duyurmalıyız

Buradan da  Ciddi  Bilgi Eksikliği Ve Denetim Sorunu Olduğu Sonucunu  Rahatlıkla Çıkartabiliriz.

Türkiye de Tarım Yapılan Alanların Ve Arılı Kovanların Yaklaşık  % 1 Yada Daha Azında  Organik Tarım Uygulandığının  Gerçeği İle Organik Tarım Üzerine Bilgi Eksikliği  Maalesef Birbirleriyle Örtüşmektedir.

O Nedenle Bugünkü Organik Tarım Mevcudunu Onlarca Kat Arttıracak Bir Mücadeleye Girişilmesine ,  Üreticinin  Yaptığı Kutsal İşin Farkına Varmasının  Sağlanılmasına   , Tüketicinin de Dünya Ve İnsanlığa Karşı Sorumluluk Şemsiyesi Altında  En Az Üretici Kadar Organik Tarıma Saygı Duyacak Ve Organik Tarımı Destekleyecek Bilince Getirilmesine  Acil

İhtiyacımız Vardır.

Ayrıca  Muhakkak Ve Muhakkak Müteşebbislere  Organik Tarım Konusunda Ve Branşları Üzerinden Kurslar Verilmelidir.

KÖTÜ MEDYA YAYINLARI ve KÖTÜ ÖRNEK MÜTEŞEBİS MODELİ

Zaman Zaman Medyada Yayınlanan Kimi Programlarda Yöresel Ürünler ve Bir Şekilde Doğadan Elde Edilmiş Her Türden Ürünün ( ki buna Bal da dahil )  takdim edilirken " Organik Ürün Tabiri " Kullanılarak Yada Sunum Yapılırken " Organik Ürün "  Başlığı Altında  Yada Organik Ürünle Eş Ürünmüş Gibi Sunulması Çok Yanlıştır ve Program Yapımcısı ve Sunucusunun Bilgisizliğindendir.

Medyaya Doğru Bilgi Verilmeli Ve Konuya Dair Uyarılar Yapılarak Yanlışlığın Tekrarları Önlenilmelidir.

Ayrıca Arada Sırada Organik Ürün Aleyhine Çıkan Yazıları ve  Görselleri  İnternet Ortamında  Bulmak Mümkündür.

O Nedenle İnternet Üzerinden Tüm Müteşebbis İşletmeler Web Sayfalarında Organik Tarım Ve İyi Tarım Uygulamalarına Dair Kapsamlı Bilgi Sunmalıdır.

Organik Tarım Uygulayıcı Müteşebbisleri  Arasında Da Kötü Davranışlı Olanların Çıkması Muhtemeldir.

Bu Yüzden Mevcut Mevzuat  Tekrar Gözden Geçirilmeli  Ek Tedbirler Getiren Düzenlemeler Yapılmalı, Cezai Müeyyideler Caydırıcı Olacak Şekilde Arttırılmalıdır.

Sertifikası olmadığı halde şu yada bu şekilde ve organikmişcesine, doğal, natural, ekolojik diyerek ürün satanların  ALO 174  hattına şikayet edilmesi milli bir sorumluluktur.

HALK PAZARLARLARININ YETERSİZLİĞİ ve SORUNLARI

Ülkemizde Sınırlı Sayıda Ve Belediyelerce Kurulmuş Halk Pazarımız Vardır.   Bunların Mutlaka Sayılarının Arttırılması Ve Buraların Yarı Açık Pazarlar Olarak Modern Tesisler Haline Getirilmesi  Organik Tarım Adına Kaçınılmazdır.   Organik Tarımı Yalnızca Bir Ticari Faaliyet Olarak Görürsek , Dünya İnsanlığına , Tüm Ekolojiye Ve Biyolojik Var Oluşa Muazzam Saygısızlık Yapmış Oluruz.   O Nedenle Organik Ürün Satıldıkça Miktar Artacaktır , Miktar Arttıkça Müteşebbis Sayısı Artacaktır , Bu Artınca Da Uygulama Sahaları Ve Tarım Alanları Büyüyecektir. Dolayısı İle Kirlenmiş Alanlar  O Oranda Azalacaktır. Bu Mesele Bir Öğretide Ki " Mıh " Misali Gibidir. Bir Mıh Deyip Geçmeyelim Bir Mıh Bir Devlete Bedeldir. Padişah Atının Nalındaki Mıh Düşerse , At Düşer , At Düşerse Padişah Düşer , Padişah Düşünce Ordu Dağılır , Ordu Dağılırsa Düşman Galip Olur Ve Ülke Elden Gider.   Organik Tarım Çok Yeni Bir Sektör ve Disiplin Biçimi Olduğu İçin Devlet Mutlaka Bu Pazarlarda Bilfiil Olmalıdır, Belediyeler Desteklenmeli , Ellerini Güçlendirecek Kapsamlı Yasal Düzenlemeler Yapılmalıdır. Pazarların  Zaman İçerisinde Kimi Grup , Dernek Yada Benzeri Oluşumların Tekeline Girmesini Önleyecek Tedbirler Alınmalıdır.   Altını Çizerek Söylemek İsterim  , Aksi Takdirde Yurdumuzda Organik Tarım , Manası İtibarı İle El Değiştirecek, Şu Yada Bu Grupların Tekel Alanı Olacak , Pazarlar da Satıcılarımız Arasında Gruplaşmalara Sebebiyet Verecektir.   O Nedenle Sözümü Tekrarlamak İstiyorum , Pazarlara Mutlaka Önce Devlet Otokontrolü Hakim Olmalıdır. Sonrasında İse Bu Pazarların Modern Duruşlu Olarak Sayıları Hızla Arttırılmalı , Nihayet Gönüllü Kuruluşlarla İşbirliğine Gidilmelidir.

REKLAM DESTEĞİ VERİLMELİDİR

En Fazla Önemsememiz Gereken Konulardan Birisidir.   Ülkemizde Çok Yeni Olan Bu Disiplinin Uygulayıcı Müteşebbisleri Olan Bizleri Mutlaka Halkımız Tanıması, Uygulamalarımız Anlaması, Sorunlarımızda Bize Destek Olması Gibi Onlarca Nedenlerden Dolayı Reklam Desteği Verilmelidir. Unutulmamalıdr ki ! Bizler Sıfır Riskli Ürün Üreten, Doğa ile Barışık Bir Modeliz. Organik Tarım Eş Zamanlı Olarak, Biyolojik Ve  Ekolojik Var Oluş İçin Yapılan Bir Mücadeledir. Hem Bu Mücadeleyi Veren , Hem Güzel / Temiz Ticari Varlık Gösteren Örnek Müteşebbisler  Başta Bakanlığımız Olmak Üzere Kimi Sivil Toplum Kuruluşlarınca  Muhakkak Hem Medya Üzerinden Hem Kendi Bünyeleri Üzerinden  Muhtelif Tanıtım Usulleri İle Halkımıza Takdim Edilmelidirler.   Böylece Bir Taşla 2 Kuş Vurulmuş Olacaktır. İlki Bu Müteşebbisler  Ödüllendirilmiş Olacak Ve Böylece Azimleri Arttırılacak, İkincisi Diğer Müteşebbislerin De Bu İşin Farkına Varmaları Sağlanarak , Heveslenmeleri Sağlanacaktır. Bu Şekilde Yalnızca Suça Ceza Değil , Eş Zamanlı Olarak Başarıya Da Mükafat Vermiş Olacağız.

SERTİFİKASYON KURUMLARI

Organik Tarım Uygulanan Sahalar Bir Başkadır. Buralarda Gerçekten Bir Azim Ve Çaba Görürsünüz. Buralarda Bir Sevda İle Fikirler Yeşerir , Buralarda  Yeşeren Güzel Fikirler Bizzat Yaşanır. Buralardaki Hayaller  İyiye , Daha İleriye Gitmek Hevesi Üzerine Kuruludur.   Buralarda Tek Dostumuz , Tek Yoldaşımızdır Kontrol Ve Sertifikasyon Kurumları. Bu Vesile İle Başta Orser Olmak Üzere Tüm Kontrol Ve Sertifikasyon Kurumlarını Saygı İle Selamlarım. Kontrol Ve Sertifikasyon Kurumlarının,  İşlerinin Gereği , Organik Tarımdaki Gelişmeleri Ve Mevzuatı Yakından Takip Ettiklerini  Ve Bizlerden En Az Bir Adım Önde Olduklarını Biliyor Ve Böyle De Umuyoruz. Bu Kurumlar Bizleri  Denetlemekte , Uyarılarda Bulunmakta , Gereğinde Bilgi Ve Birikimlerini Bizlerle Paylaşmaktadırlar.   Ancak Bunların Yanı Sıra Müteşebbisi Sıfır Hatada Buluşturacak Türlü Teknik Ve Bilimsel Medodlarla da Müteşebbisin İstikbal Kazanmasına Yardımcı Olmalıdırlar.    Bu Kurumların Böylesi  Davranışları  Asla Yanlış Yorumlanmalı Bilakis Bu Düşüncemize Yasal Düzenleme Getirilmelidir Zira Organik Tarım Konusunda Bizlerin  İlk Muhatabı Onlardır Ve Başkacada Müteşebbisi   Eğitecek - Bilgilendirecek Bir Sistem Bulunmamaktır.   Ayrıca , Her Müteşebbisin Ağır Bir Ücret Ödeyerek Danışman Firmalardan Yardım Alabileceğini Sanmak İse Doğru Değildir.

GENEL DENETİM SORUNU

Organik Gıdada , Yol Üstü Benzinliklerden , Büyük Zincir Mağazalara kadar, Mahalle Bakkalından , Lüks Şarküteriye  Kadar, Ve Organik Gıda Dışı Ürünlerde İse  Konusuyla  İlgili Satış Noktaları da Dahil Olmak Üzere Organik Ürün Üretici Müteşebbislerin Haklarını Koruyacak Şekilde Yeterli Ve Düzenli Şekilde  Denetimlerinin Sağlanması, Buna Dair Tedbirler Alınması Organik Tarımın Geleceği Açısından Kaçınılmazdır. Bir Üretici Olarak Bu Durumun Göz Ardı Edilmemesi Gereğine İnanmaktayım.

MARKALAŞMA

Marka olmak aynı zamanda güvenilirlik ve kendisini kanıtlama demektir. O nedenle müteşebbis markalaşmak için alt yapısını tamamlamalı, gereken eylemleri azimle yerine getirmeli ve en önemlisi biraz sabır da etmelidir. Fakat yeni bir biçim olan Organik Tarımda markalaşmanın kardeşi Reklamdır. O nedenle henüz kazanç sağlamaya başlayamamış müteşebbis bu konuda da en hızlı biçimde desteklenmeli, ilgili fuarlara katılımı sağlanmalıdır.

ve MALİYET

( Maliyeti  Ağırlıklı Olarak SAFF 1011 ORGANİK GIDA SANAYİNİN  Organik Arıcılık Projeleri Üzerinden Örneklendireceğim.)

Bir Organik Arıcılık Projesinde , Konvansiyonel  Arıcılığın Yaklaşık 2  Katı Kadar Ek Yük  Olduğunu Biliyormuydunuz ?   Bunları Sıralasak.

ORGANİK ARICILIKTA MALİYET

Maliyeti de Müstakil Olarak Ayrıca 7 Başlıkta Toplayabiliriz.

- Sarf Malzemeleri Girdi Maliyeti

- Ürün Kayıbından Oluşan Maliyet

- Demirbaş Malzeme Alım Maliyeti

- Sahadaki Organik Tarım Projelerine Ait Masraflar

- Ürün İşleme Ambalaj Tesislerine Ait Cari Masraflar

- Sertifikasyon , Tahlil Ve Danışmanlık Hizmeti Giderleri

- Satış Zincirinden Kaynaklı Maliyet

Sarf Malzemeleri Girdi Maliyeti   ( Balmumunun Organik Balla  İlişkisi ve Sarf Malzemeleri )   Organik Balmumu Teminindeki Güçlük Ve Güvenilirlik Nedeni İle Ürünü Riske Etmemek İçin Genel Olarak Organik Arıcılıkta Arıya Dalak ( karakovan ) Yaptırarak Bal Mumu Elde Etmekteyiz.   Katlı Bir  Kovanda , Yavruluğu Saymazsak ,  10 Çıta Bulunmaktadır. Bir Çıtada Yaklaşık 200 Gr. Mum Olur. Dolayısı İle  Bir Kat İçin 2 Kg Mum Yaptırmamız Gerekir ki Bal Peteğimiz Olsun. Bilindiği Üzere  Balarısının  1 Kilogram Mum  Yapabilmek İçin Yaklaşık 10 Kilogram Bal Tüketmesi Gerekmektedir, Böylece Bir Sezonda Bir Tek Kovan İçin 20 Kilogram  Balı Bu Maksatla Arıya Tükettirmemiz Sonucuna Varırız.   Yani Hazır Petek Kullanarak  Bir Kovandan 30 Kg Ürün Alabilme İmkanımız Varken  Bu Usulle  Hasad Miktarımız 10 Kg a İnecektir.   Demek Oluyor ki  Hasad  Miktarımız Konvansiyonel Arıcıya Göre Yada Temel Petek Kullanan Bir Başka Arıcıya Göre Hatırlı Şekilde Azalacaktır. Yada Bu Uygulamayı Yapmayıp Temel Petek Vereceksek  Organik Balmumu Kullanmak Zorundayız. Organik Mum Konvansiyonel Mumun Yaklaşık 3 - 4 Katı Kadar Daha Pahalı Olduğu Gerçeği İse  Başka Bir Sorun ve Maliyet Arttran Diğer Unsurdur.   Ayrıca Arı Zararlısı ve Hastalıklarında Kullandığımız " Organik Zararlı Mücadelesi İlaçları " da Şu Yada Bu Sebeplerden Ötürü Oldukça Pahalıdır.

Ürün Kayıbından Oluşan Maliyet   Erken İlkbahar Ve Geç Sonbahar Beslemelerinde Diğer Arıcılık Disiplinlerinde  Olduğu Gibi Kek Ve  Şeker Şurubu Kullanamadığımız  Gibi  Sair Konvansiyonel Besleme Metodlarını Da Uygulamamaktayız.   Ancak , Örneğin Biz SAFF 1011 Organik Gıda Olarak  Projemizde  , O Yıl Aldığımız Hasadtan  Oldukça Hatırlı Miktarda Organik Balı Ayırmakta , Anılan Dönemlerde Arılarımıza Yedirerek Hazırlık Ve Teşvik Beslemesini Yapmaktayız.   Bu Oran Kimi Mevsimlerde 1 / 4 e Kadar Çıkmaktadır. Böylece Hasat Miktarı İle  , Tüketime Arz Ettiğimiz Ürün Arasında Beslemeye Amaçlı Kullandığımız Ürün Miktarı Kadar Miktar Farkı  Olmakta , Bu Farkın Yükü Elde Kalan Birim Ürünün Maliyetine Yansımaktadır. Aslında Bu Uygulama " SIFIR RİSK " Düsturu İçin Olmazsa Olmaz Bir Uygulamadır / Olmalıdır.

Demirbaş Malzeme  Alım Maliyeti   Organik Arıcılıkta Kovanlarımız Sentetik Usulle Asla Boyanamaz , Sentetik Koruyucular Kullanılamaz.   Bu Nedenle  Kovanlarımız Güneşin Yıkıcı Etkisi ,  Kar , Yağmur Ve  Diğer Doğal Sebebler Gibi Yıpratıcı Unsurlar Sayesinde  Hızla Kullanılamaz Hale Gelirler. Bu Durum Bizi  Birkaç Senede Bir  Kovanlarımızı Yenileme Mecburiyetine Götürmektedir. Yeni Kovan Alımı İse Yüklü Bir Maliyettir.

Sahadaki Organik Tarım Projelerine Ait Masraflar   Temiz Su İhtiyacı   Akan Temiz Su Kaynağına Yakın Olsak  Bile Arılığımıza Temiz Su Getirmek Genel Temizlik İçin Bir İhtiyaçtır.   Enerji İhtiyacı   Biz Kalıntı  Riski Sebebi İle  Fosil Türevli Yakıt Kullanarak Elektirik Enerjisi Temin Edememekteyiz. Ama Enerji  İhtiyacımız Olduğu Da Mutlaktır. Bu İhtiyacımızı  Güneş Panellerinden Sağlamaktayız. Gururla Söyleyeyim Yurdumuzda Bu Uygulamayı İlk Yapan İşletmede Biziz.   Ayrıca Organik Arıcılık Projelerimizi  Yürüttüğümüz Sahaların Tamamen Bakir , Ulaşım Hizmeti  Görmemiş ,  Yabani Hayatın Bolca Var Olduğu , Yaşam Merkezlerinden Çok Uzakta , Kırsal Bölgelerde Olması Sebebi İle Proje Sahamıza Yol Açmalı , Güvenlik Tedbirlerimizi Almalı , Ulaşım Ve Genel Hizmetimizi Karşılayacak Büyük Masraflar Yapmalıyız Ki  Projemizi Başarı İle Yürütebilelim.

Ürün İşleme Ambalaj Tesislerine Ait Cari Masraflar   Organik Yada Konvansiyonel Olsun Her Tesisin Cari Masrafı Vardır. Personel Gideri , Enerji , Vergi , Bina  Masrafı , Ürün Ambalaj Masrafı Ve Burada Saymadığımız Diğer Yasal Tüm Harcamalardan Oluşan Bir Pakettir Bu.

Sertifikasyon , Tahlil Ve Danışmanlık Hizmeti Giderleri   Organik Tarımla Uğraşacaksanız  Bir Kontrol Ve Sertifikasyon Kurumuyla İşbirliği Yapmak Zorundasınız. İyi Bir Organik Tarımcıysanız Mevzuat İstese de İstemese de Muhakkak  Ürününüze Çeşitli Tahliller Yaptırmalısınız.  Şayet Bir Konuda Ayrıca Bilgi Ve Yönlendirmeye İhtiyacınız Varsa Ve Mali Durumunuz  El Veriyorsa Bilimsel Olmak Adına Bir Danışman Firma İle Ortak Projeler De  Oluşturabilirsiniz. Neticede Bunların Tümü De  Birer Mali Yüktür.

Satış Zincirindeki  Maliyet   Yasalarla Kurulmuş İşletmeler Türk Ticaret Kanunun Tüm Hükümlerini Yerine Getirmelidir.   Satışa Aday Ürününüz Varsa Ürününüzün  Satışa Arz Edilmeden Evvel  Oluşan Bir De Maliyeti Var Demektir.   Oluşan Bu Maliyete KDV ekleyip,  Dağıtıcı Firmanıza Teslim Edersiniz. Bu Firmada Kendi  Kâr Marjını Ve KDV' sini Ürününüze Ekleyerek Satış Noktasına Ulaştırır.   Ürün Satış Noktalarınız Umumiyetle Genel Halk Alım Gücü Ortalamasının Üzerinde Olan Muhittedirler.   Pek Çok Sebepden Dolayı  Son Satıcı Yani Ürününüzü Tüketiciye Arz Eden Noktalar Sarfı Süratli Olmayan BAL için Kâr Aralığını Yüksek Tutmak Zorundadır. Böylece Ürününüz Alıcı İle Buluşmuş Olur.   Diğer Bir Anlatımda Şudur. Ürünümüz Tüketiciye Ulaşıncaya Kadar, Bir Defa Müstahsil Vergisi , Üç Defa Katma Değer Vergisi İle Dağıtıcı Ve Satıcı Kârını Yüklenmek Zorundadır.   Hele Birde Bizim Gibi Sarfı Süratli Olmayan Ve Uzun Süre Raf İşgal Eden Bal Gibi Bir Ürününüz Varsa Bu Hesap Biraz Daha Üretici Aleyhine Ağırlaşmaktadır Sonuçta  Bizim İrademiz Dışında Olmak Üzere , Depomuzdaki Ürünümüz  Nihayi Tüketiciye  1,5  İla 2 Kat Artarak Ulaşmaktadır. Aslında Aynı Sirkülasyon Konvansiyonel Ürün İçinde Geçerlidir.

Peki Niçin Genel Halk Kitlesine Hitap Eden Bol Şubeli Satış Noktalarına Ürün Koymuyoruz.

Biz , Kimi Firmalar Gibi Piyasadan Şu Yada Bu Fiyata Sonsuza Kadar Bitmeyen Her Sorulduğunda " VAR " Denilen , Bu Bereketinden Dolayı Kalite Sorunu Yaşayan Bir İşletme Değiliz.

Kendi Projelerimizden Elde Ettiğimiz Nitelikli Ve Kaliteli Hasadımızla Sınırlı Ürünümüzü Tüketicimize Olan Saygımızın da Bir İşareti Olarak , Ayrıca Organik Tarım'a Olan İnanç Ve Saygımızı İfade Edecek Şekilde Ucuz Ama Anlam İfade Eden Ambalajlarda Sunuyoruz.

Hal Böyle Olunca Tüm Yurt Sathına Yada Bir İldeki Tüm Şubelere Maalesef Ürün Koyamıyoruz, Bugün İçin O kadar Hasad Alamıyoruz.


 

Genellemelerin Tümünün Sonucu Şudur.

Organik Tarım  Müteşebbisleri   Yaptıkları İşe Sevdalı , Tabiat Gerçeğinin  Farkında Bir Avuç İnsandan Oluşan Bir Camiadır.   Organik Tarımcılar  Yaptıkları  İşi Ciddi Ve Doğru Yapmaya Uğraşan , Bu İşi Yaparken  Hiçbir Masraftan Kaçmayan Bir Kitledir.   Bu Saptamayla Birlikte Şunu  Belirtelim. Mevcud Dünya İmkanlarında Organik Ürünün  Konvansiyonel Ürüne Göre Bir Kaç Kat Pahalı Olması Bizlerin Kabahati Değildir.   Bizlerden Kaynaklı Olsa da Bu Bir Kabahat Değil , Bir Hak Ediştir. Ve Aslında Bu Fiyat Farkı Doğal Bir Süreç , Bir Gerçek Ve Bir Kıymetin Karşılığıdır.   Ayrıca Organik Ürün Müteşebbisinin Kaliteli Ürün Ürettiğini  Bir Kere Daha Tekrarlayalım. Bizler , Tüketicimize Ürünlerimizle  Eş Zamanlı Olarak Kaliteyi  Ve Sağlıklı Yaşamı Da  Arz Ediyoruz.   Kaliteli Ürün Satmak Özellik İster , Özel Çaba Ve Özel Masraf İster. Dolayısı İle Farklılık İster. Maalesef Bugün İçin Organik Ürünün Tüm Gelir Grubu Tüketiciler Tarafından Tüketilemediği De Bir Başka  Gerçektir. Nihayet Bu Durumun , Ürünlerimize Pazar Bulmayı Zorlaştırdığını  , Konvansiyonel  Ürün Üreticisinin  Organik Üretime  Geçmesine  Engel Olduğunu , 

Organik Ürün Üretim  Miktarının Sınırlı Kalmasına Sebeb Verdiğini De Maalesef Biliyoruz.

Beklentilerimiz   Öncelikle  Devletimizin  Organik Ürün Fiyatı Hususunu Tüketicimize İzzah Etmesini  Beklemekteyim. Ayrıca , Bakanlığımız Ve İlgili Kurumların Tüm Organik Tarım Müteşebbislerine Yada Örnek Ve Başarılı Olarak Seçilen Müteşebbislere Karşılıksız Organik Girdi Yada Karşılıksız Doğrudan Mali Destek Sağlamasıyla Birlikte  Daha Başarılı Olmaları İçin Türlü Reklam Unsurları İle  Bu Müteşebbislerin Desteklenmesini De Beklemekteyim.   Böylece Türk Organik Tarımı Dolayısı İle Organik Arıcılık Arzu Edilen Uluslar Arası Standartlara Gelecektir. Dahası  Bu Uygulamayı Ve  Bu Başarıyı Dışarıdan İzleyen Diğer Üreticilerin Organik Tarıma Geçmesine De Sebeb Olacaktır.

Organik Tarımda Projelerimiz - Hedeflerimiz Olmalıdır.   Umumiyetle Halkımız  Ekolojik Yaşama Yatkındır. O Nedenle Organik Tarımı Ve Organik Arıcılığı Merakla İncelemektedirler.   Buradan Hareketle Organik Tarımı Ve Organik  Arıcılığı Ülkede Yaygınlaştırabilmek İçin Köy Toplantıları Düzenlemeliyiz. Gönüllü Çevre Dostu Kurumlar  Ve Üniversitelerle İşbirliği İçerisinde Ortak Projeler Oluşturmalı  , Öncelik Yöre Halkı Olmak Üzere Genişleyen Bir Çember İçerisinde Projelerimizi Yaygınlaştırarak Organik Tarımın Tanıtımını Yapmalıyız.   Ayrıca Kontrol Ve Sertifikasyon Kurumları İle Müteşebbisler Organik Tarım Ve Organik Arıcılık Üzerine Seminerler Düzenlemelidir.   Organik Tarım Yükselen Bir Sektördür. Buna Paralel Olarak Şehirlerden Köylere Ters Göçün Başlaması Da Kaçınılmazdır. Böylece   Organik Tarımın Ekolojik Duruşunun Ardından Gelen  En Büyük Başarısıda Ters Göçü Sağlaması Olacaktır.

Son Söz   Organik Ürün ;   Yüksek Standartlı  Ve Sağlıklıdır , İçerisinde Toksin Ve Zararlı Kalıntı Yoktur , Genetik Uygulamadan Uzaktır , Konvansiyonel  İlaçlar Asla Uygulanmaz , Çevreci Olması Sebebi İle Uygulanması Sonrasında Çevre Kirliliği Oluşturmaz , Böylece Oluşmuş Kirliliğin Temizlenmesi  İçin De  Gizli Masrafı Olmaz , Ekolojik Duruşu Sayesinde Biyolojik Çeşitliliğe  Hizmet Verir,   Vahşi Yaşamı Korur  Ve  Nihayet Mükemmel Tatdadır.   Herşey Sevda İle Başlar Organik Tarım Da Sevda İle Başlar, Organik Tarım , İnsanoğlunun  Kendi Kendisini Zehirlemeye Başlamasının Ardından , Bir Avuç İnsanın Başlattığı Ve Sonucu  Mutlak Başarı Ve Kesin  Bir Zafer Olan Evrensel Bir Disiplindir.   Ancak , Bu Disiplinde Tekamül Etmek İstiyorsak Yalnızca Yasaların Emrettiği Uygulamaları Tamamlamamız Başarıyı Yakalamakta Bizi Mutlak Sonuca  Asla Götürmeyecektir.   Bunun Yanı Sıra Müteşebbisin Konvansiyonel Kadro , Düşünüş , Görüş , Bakış , Fikirden , Organik Kadrolaşma , Düşünce , Görüş , Bakış Ve Fikire De Geçmesi  Başarının Yakalandığı Asıl Ve Nihai Nokta Olacaktır.   Bu Bütünü Yakalayabilmek  İçin De Önce Şu İlkeleri Tavizsiz Uygulamak Zorundayız.

Bunlar ;

1.    Müteşebbis Olarak :   Hem Organik Tarım Projemizde Hem Dolum / Ambalaj / Üretim Tesisimizde Organik Tarım Kanunu İle Buna Dair Çıkarılan Yönetmeliğin Kendi Faaliyet Alanımızı  İlgilendiren Hükümlerin Tümünü Uyguladığımızı  Taahhüt Etmek,

2.    İnsani İlke Olarak :   Yarının Kendimize De Lazım Olacağının İdraki İle Ekolojik Dengeyi Ve Biyolojik Çeşitliliği Bozmadan Hatta Gözeterek Doğaya Ve İnsana Menfaat Sağlamak Gayretini  Fiilen Yaşamak.

3.    Ticari İlke Olarak :   " Olmazsa Olmaz Mutlaka Çok Ürün " Düşüncesi İle Değil , Az Ürün Olsa Bile Hak Etmiş Olarak En Temiz Ve Doğru Ürünü Tüketiciye Arz Etme Samimiyetini Göstermektir.

Ürünümüz İster Organik İster Konvansiyonel Olsun Asıl Olan Niyet Ve Samimiyettir.

Nihayet  Şunu Asla  Unutmayalım   Hata Yapmaktan Korkup , Gönül Konarak Edebi  İle Yapılan Her İşin Meyvesinin Has, Güvenilir Ve Nitelikli Olacağını,   Büyük Emeğin , Büyük Terin , Büyük Sabrın Mükafaatının da Büyük Olacağını.    Arz Ederim.

Tunçay Mehmet AKYOL

SAFF 1011 ORGANİK GIDA SAN. GN.MD.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Tuncay Mehmet AKYOL Organik Bal sunum notlarından (27.bölüm alıntısı)

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR