ÜRÜNLERİMİZ HİÇ BİR KORUYUCU ve KATKI MADDESİ İÇERMEZ,
S E R T İ F İ K A S Y O N
Tahlil, Kontrol ve Sertifikasyon Sürecinden Geçmiş
% 100 Saff Sertifikalı Ekolojik Süzme Yayla Çiçek Balı
Tüm Ürünlerimiz Hasadımızla Sınırlıdır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Yetkilendirilmiş ORSER Kontrol ve Sertifikasyon Kurumu ( TR-OT-011 ) tarafından 5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu ve 27676 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Uyarınca Sertifikalandırılarak Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine ve Anılan Yönetmeliğe Uygun Olarak Üretilip Paketlenmiştir.
Organik Tarım Müteşebbis Kodu : İ-74-001
Organik Tarım Sözleşme No : SZ-2007/81
Organik Ürün Sertifika No : MSR-3651 2021 - 2022 Arıcılık Sezonu Sertifikası İçin Tıklayınız
Bakanlık İşletme Kayıt No : TR-74-K-000471
SAKLAMA KOŞULLARI:
Güneş Işığına Maruz Bırakmayınız,
Oda Sıcaklığında Muhafaza Ediniz,
Buzdolabında Saklamayınız.
UYARILAR :
Bal Alırken Seçici Davranınız Bu Konudaki Uyarılarımız için BURAYA BAKABİLİRSİNİZ
Organik Ballar Donabilir ( Kristalize Olabilir )
Şayet Ürününüz Süzme Organik Bal ise Ürünün Kapağı Açık halde ve 45 Dereceyi Geçmeyecek Şekilde Sıcak Su Havuzlarında ( Benmari Usulü ) Bir Müddet Bekletilirse Bal Eski Haline Döner.
Bu uygulama İle Yada Kristalize Hali İle Bal Besin Değerinden Hiçbir Kayıba Uğramaz.
Organik Bal Uygun Koşullarda Saklandığında Raf Ömrü Yıllarca Süren Bir Gıdadır.
12 Aylıktan Küçük Çocuklar İçin Hekim Kontrolünde Tükettiriniz.
İYİ BAL - KALİTELİ BAL - ORGANİK BAL NEDİR ve NASIL OLMALIDIR ?
Tüketici olarak, görüntüsüne , rengine bakarak, koklayarak yada başka usul kullanarak balın kalitesini anlamamız imkansızdır.
Çok tecrübeli damaklar yada çok uzmanlar bile bunu anlayamazlar.
Elbette bu usul kısmen bize bir işaret verecektir ama mutlak değeri tespit etmemize bu marifetle ulaşmamız asla mümkün değildir.
Balın organik, iyi, kaliteli, doğal olduğu ancak laboratuarlarda özel tahlillerle anlaşılabilmektedir.
Fakat daha kesin bir çözüm vardır.
Tarladan Sofraya Ürün Takdim eden SAFF 1011 Organik Gıda Sanayinin Ürünleri Gibi Güvenilir Bir Ürün Tüketmek Bu Telaşınızı Sona Erdirecektir.
Ayrıca,
Bal , şu yöreden, bu bitkiden alındığında daha kaliteli de olmaz.
Sonuçta bal baldır.
Doğru hasad edilmiş , temiz coğrafyadan alınmış , sertifikalı , tam vaktinde sağım yapılmış , yüksek polen değerlerine sahip ( zengin floralı yerden hasad edilen ) bal en iyi baldır.
Balın kendisi marka olamaz, üreticisi markadır.
Özellikle sağım zamanının altını çizmemiz gerekecektir.
Bal vizkozitesi ( yoğunluk ) yüksek bir üründür. Genellikle tam olgunlaşmış balı sağım zamanı petek gözlerinden çıkartmak güç olmaktadır.
O nedenle bal, daha nektarımsı bal halindeyken (olgunlaşmamış ve yoğunluğu düşük ) sağım yapılırsa su oranı bu haldeki balda yüksek olacaktır.
Böyle sağılmış ballar , hangi yöreden , hangi bitkiden alınırsa alınsın kalitesizdir.
Zaten bu vaziyetteki ürün de bal değil balımsı ( nektarımsı ) baldır. Böyle balların fermantasyona ( mayalanması-bozulması) uğraması çok sık görülen bir husustur.
Maalesef ülkemiz bal cenneti olmasına rağmen başta kimi üreticiler olmak üzere tüketicilerimiz de hem konvansiyonel balı , hem organik balı birbirleri ile karıştırmakta dahası kimi satış noktaları ve kimi arıcılar ya bilerek yada farkında olmadan tüketicimizi yanıltmaktadır.
Artık bilim ve teknoloji çağında yaşamaktayız.
Artık bilinçli tüketici verdiği paranın karşılığında ne tür mal ve hizmet aldığını bilmek istiyor.
Artık üreticinin " ürünüm şöyledir " demesine kulak asmadan , üreticinin ürününün kalitesinin yasal dayanağını / belgesini / sertifikasını talep ediyor.
Üreticinin " Benim balım % 100 doğal , organik , ekolojik , biyolojik , saf , temiz , natural, köyden geldi " yada benzeri ön eklerle ürününü pazarlamasına alıştı, o nedenle hemen ürünün " SERTİFİKASINI " soruyor.
SATICILAR TÜRLÜ SÖYLEM YADA REKLAM MARİFETİ İLE ÜRÜNÜN ORGANİK OLDUĞUNU BELİRTEBİLİRLER.
AMA SİZ , UNUTMAYINIZ ve ALDANMAYINIZ
BİR ÜRÜNÜN SERTİFİKASI YOKSA, KENDİSİNİ BELGELENDİRMEDİYSE
O ÜRÜN ASLA ORGANİK ( EKOLOJİK, BİYOLOJİK ) DEĞİLDİR.
Bilmeliyiz ki , her kim üretirse üretsin bir ürünün sertifikası yoksa ve ürünün niteliği ve kalitesi ne olursa olsun yasalarımıza göre konvansiyonel üründür .
BÖYLESİ ÜRÜNLERİN MUHTEMEL RİSKLERİ DE TAŞIDIĞINI SÖYLEMEK DOĞRU OLACAKTIR.
Artık kansere yakalanma yaşı 25 lere indi.
Bu bize bir işaret olamaz mı ?
Balların ( yaklaşık değerler olarak ) % 75 i türlü doğal şekerlerden , % 18 i sudan oluşmaktadır, balda bu bölüm insana enerji veren kısmıdır.
Balı bal yapan, balı şifa yapan kısım ise yoğunluklu olarak geri kalan % 7 de gizlidir.
Zengin floradan alınan balın bu % 7 lik kısmı da tabi olarak zengin olacaktır.
Peki ne var bu kısımda ?
Araştırmacılar Organik Balda, diyastaz, amilaz, invertaz, katalaz, oksidaz, fosfataz gibi enzimler, tiaomin, riboflavin, askorbik asit, pirisdoksin, pantotenik asit, niasin, biotin, folik asit gibi vitaminler, Potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silis, demir, mangan, bakır, gümüş gibi minareller, buturik, sasetik, formik asit itrik, kaproik, laktik, formik, malik, okzalik, suksiniletannik, tartari ve velarikasidlerin gibi asitler, arıya ait bir takım hormonlar, albuminoidlerin ve protein yapı taşları olan aminoasitler tesbit etmişlerdir.
Ayrıca Organik Balın, antioksidan ve antibakteriyel özelliği sayesinde vücud direncini de güçlendiridiği bilinmektedir.
PETEKLİ BAL MI , SÜZME BAL MI KULLANMALIYIM ?
BALMUMU bir gıda tüketim maddesi olmamasına rağmen, özellikle A.B.D. ve Avrupa Birliği ülkeleri ile ve diğer gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda, ülkemizde güven sebebi başta olmak üzere damak zevki, alışkanlık, yanlış bilgi gibi kimi nedenlerden dolayı , petekli bal tüketimi fevkalade yüksektir. Oysa balın petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz.
Balmumu içeriği itibarı ile bala eşdeğer bir gıda maddesi değildir, balın vücuda sağladığı faydayı sağlamaz.
Kimi tüketicilerin petekli bal tüketmesine sebeb olarak gösterdikleri " balda polen var " gibi yanlış bilgilerinin aksine , polen balmumunda değil balda bulunur.
Sonuçta balmumu arının bal stoklamak için kullandığı bir tür ambalajdır.
Bu benzetmeyi biraz daha örneklersek meyvelerin özünü saklayan kabukları gibi dersek çok doğru bir tanım yapmış oluruz.Elmanın, portakalın kabukları gibi.
Oysa güvendiğimiz markadan ürün satın alırsak süzme balla, petekli bal arasında önemsenecek çok fark olmadığı gibi hazım etme gibi pek çok sebebten dolayı süzme bal tüketmek daha faydalıdır
Bizim tavsiyemiz eğer petekli baldan vaz geçemiyorsanız sıra ile almanızdır. Bir kaç defa süzme bal aldıktan sonra petekli bal almak gibi.